J.J. Redick jedným z lídrov Clippers

23. 03. 2015, 13:30 » Úhel pohledu - Autor: Tibor Jány


(zdroj: Nbasket.cz)
Los Angeles Clippers sa niekoľko týždňov museli zaobísť bez Blakea Griffina a do hry ešte nemôže zasiahnuť ani Jamal Crawford, no napriek tomu zverenci trénera Doca Riversa stále patria k favoritom na zisk titulu NBA. Chris Paul hrá báječne a hoci nie je v žiare reflektorov tak, ako Russell Westbrook a Stephen Curry, hrdo vedie svoj tím do playoff.

K lídrom Paulovi a Griffinovi sa v týchto týždňoch pridal aj výborný strelec J.J. Redick. Tento 30ročný „shooting guard“ vstupoval do NBA ako veľká univerzitná hviezda (dvakrát bol vyhlásený za najlepšieho hráča konferencie ACC), jeho stavba tela, atletickosť, obranné schopnosti a naopak neschopnosť vytvoriť si vlastné strelecké príležitosti však boli proti tomu, aby sa stal „superstar“ aj v najlepšej lige sveta.

J.J. Redick
J.J. REDICK (LAC)
Guard
Základní část 2014/15 - Průměry
GP: 50 | PTS: 14.56 | AST: 1.64
BS: 0.08 | REB: 1.76 | STL: 0.44
Mesiac marec nám však priniesol veľa nového. V posledných 11 zápasoch sa Redick pravidelne dostával nad hranicu 20 bodov (21,1 bodu na zápas v marci). Kto videl aspoň jedno zo stretnutí Clippers, musí uznať, že zraneného Crawforda dokázal veľmi dobre zastúpiť.

Absolvent univerzity Duke už nie len „catch and shoot“ strelec, čoraz častejšie sa totiž presadzuje z nájazdov a veľmi úspešný je aj pri strelách po driblingu. No a kto spochybňoval jeho obranu, musí uznať, že aj jeho defenzíva sa dosť zlepšila. Počas minulotýždňového zápasu s Houstonom Rockets dokázal Redick pribrzdiť aj kandidáta na cenu MVP Jamesa Hardena.

Jeho úloha roztiahnuť hru a vytvoriť tak väčší priestor pre Blaka Griffina a Chrisa Paula je len ťažko nahraditeľná, momentálne však tím z mesta anjelov potrebuje od neho ešte viac, potrebuje ďalšieho lídra. Doc Rivers svojmu zverencovi verí (Rivers chcel Redicka aj do Bostonu, výmena s Orlandom sa však nakoniec nikdy neudiala), no a Jonathan Clay (celé prvé a stredné meno J.J. Redicka) sa mu zatiaľ odpláca výbornými výkonmi.