Bude malá zostava kľúčom k úspechu Mavericks?

17. 03. 2016, 16:15 » Úhel pohledu - Autor: Lubomir Višňovský


(zdroj: Nbasket.cz)
Úloha basketbalistov Dallasu je s blížiacim sa záverom sezóny jasná - udržať sa v najlepšej osmičke tímov v Západnej konferencii a tým pádom sa zúčastniť vyraďovacích bojov. Na krk Mavericks výraznejšie dýchajú len Jazzmani z Utahu, ktorí aktuálne strácajú 1,5 zápasu. Náskok Mavs sa však môže už po najbližšom zápase zmenšiť, vyvzú totiž najlepší manšaft aktuálnej sezóny - Golden State. To Utah čaká o poznanie ľahší súper a aktuálne tretí najhorší tím ligy - Phoenix Suns.

O to viac mrzí nočná prehra Mavs proti lídrovi Východnej konferencie Clevelandu, navyše keď sa v zostave nenachádzal odpočívajúci líder tímu LeBron James. Dallas síce prestrieľal súpera v poslednej štvrtine 30:15, prehre o jeden bod ale už hráči texasského tímu nezabránili. To Jazz dokázali poraziť Cavs aj s LeBronom, pričom im chýbal Gordon Hayward.

Dallas proti Clevelandu, podobne ako proti Charlotte, nastúpil v malej zostave, s duom Nowitzki - Parsons na podkošových pozíciách. A práve v stretnutí proti Hornets sa ukázalo, že takáto zostava by mohla v niektorých prípadoch fungovať, veď Mavs ukončili sršňom 7-zápasovú víťaznú šnúru a zároveň prerušili svoju 5-zápasovú sériu porážok.

Proti Cavaliers to už ale išlo o poznanie horšie a zlepšenie v zápase nastalo, až keď na kurt nabehol Zaza Pachulia. Po zápase sa k malej zostave vyjadril aj samotný Dirkules: „Nie je to recept na všetko. Myslíte že teraz vyhráme každý zápas? Niekedy to bude fungovať, niekedy nie. Jednoducho, o tom rozhoduje náš tréner.“

FINAL: Mavs fall to Cavs 99-98. D.Lee & Dirk each end with 20pts. JJ Barea had 17pts. #DALatCLE pic.twitter.com/McpQC94dMX

— Dallas Mavericks (@dallasmavs) 17. března 2016


Bude teda malá zostava receptom Dallasu na úspech vo zvyšku sezóny? Podľa portálu nbaowy.com, zostava s Nowitzkim, Parsonsom a triom rozohrávačov, prestrieľala svojich súperov v tejto sezóne za 113 minút hry o 66 bodov, navyše pri 52 percentnej úspešnosti streľby z poľa. Na druhej strane, proti Cavs prehrával Dallas na doskoky 36-18 a na tzv. „second chance points“ 22-0, až do vstupu Pachuliu do zápasu.

Posledné slovo v tejto veci ale bude mať napokon kouč Rick Carlisle. Malá zostava Dallasu má nepochybne svoje, predovšetkým strelecké, kvality, proti fyzicky hrajúcim tímom ale táto taktika nemusí fungovať. Či teda túto zostavu s Dirkom Nowitzkim na pivote uvidíme častejšie, alebo sa Mavs vrátia ku klasickému rozostaveniu, sa dozvieme v najbližších zápasoch NBA.