Preview: 6. Los Angeles Clippers

12. 10. 2017, 10:00 » Preview - Autor: Michal Škubla


(zdroj: Nbasket.cz)
Los Angeles Clippers patria v posledných sezónach k popredným tímom NBA. Podarilo sa im prekonať mnohé klubové rekordy, ako napríklad počet výhier v základnej časti, ale úspech v playoff sa akoby nie a nie dostaviť.

A podobne tomu bolo aj v uplynulej sezóne, kedy sa nedokázali dostať ani do druhého kola playoff, ktoré bolo predtým ich maximom. Clippers skončili na štvrtom mieste a mali v prvom kole výhodu domáceho prostredia. Tú však nedokázali proti Utahu zúročiť, naopak doma prehrali až tri zo štyroch súbojov vrátane toho kľúčového siedmeho, v ktorom viedli len v prvej minúte zápasu. Navyše v sérii sa im opäť zranil Blake Griffin, ktorý má za sebou históriu podobných zranení a neodohratých playoff.

Vedelo sa, že Clippers bude čakať mimoriadne zaujímavé a dôležité leto, pretože obe najväčšie opory Chris Paul aj Blake Griffin sa mohli stať voľnými hráčmi a nevedelo sa, či v klube zostanú. Napokon v klube zotrvala len jedna superstar a tak sa poďme spoločne pozrieť na bližší rozbor off-season a ktorí hráči do tímu prišli alebo naopak z neho odišli.

Moment off-season

Tu niet nad čím váhať. Chris Paul sa nechal nalákať od svojho dobrého kamaráta Jamesa Hardena do Houstonu. Rockets však nemali dostatok priestoru pod platovým stropom a Clippers, keďže vedeli, že môžu o svoju najväčšiu hviedzu prísť bez akejkoľvek náhrady, sa s texaským tímom dohodli na výmene, ktorá zahrňovala až 8 hráčov, draftové výbery a finančnú náhradu.

Clippers tak prišli o svojho playmakera a franchise playera, na druhej strane ich môže tešiť, že zaňho dostali mnoho hráčov, z ktorých síce ani jeden nedosahuje Paulove kvality, ale viacerí z nich budú patriť do užšej rotácie trénera Doca Riversa. Navyše Blake Griffin pár dní po trejde CP3 podpísal novú zmluvu na 5 rokov v hodnote 177 miliónov dolárov a bude aj naďalej s DeAndre Jordanom tvoriť jednu z najlepších podkošových dvojíc v lige.

Nad Paulom, rovnako ako aj nad Clippers visí prekliatie, že nikdy ani hráč ani klub neprenikli do konferečného finále a maximum pre nich bolo druhé kolo playoff. Bude teraz zaujímavé sledovať, či sa to niekomu z nich podarí, prípadne komu skôr.

Chris Paul on trade to Houston Rockets: 'It was time for a change.' https://t.co/5JdapI1rdE

— USA TODAY Sports (@usatodaysports) 12. července 2017


Příchody a odchody

Prišli: Sindarius Thornwell (draft/University of South Carolina), Patrick Beverley, Sam Dekker, Montrezl Harrell, Lou Williams (výmena/Houston Rockets), Jawun Evans (draft/Oklahoma State, výmena/76ers), Danilo Gallinari (voľný hráč/Denver), Willie Reed (voľný hráč/Miami), Marshall Plumlee (voľný hráč/New York)

Odešli: Chris Paul (výmena/Houston), Luc Mbah a Moute (voľný hráč/Houston), Marreese Speights (voľný hráč/Orlando), Raymond Felton (voľný hráč/OKC), J.J. Redick (voľný hráč/Philadelphia), Jamal Crawford, Diamond Stone (výmena/Atlanta), Alan Anderson, Brandon Bass (voľní hráči), Paul Pierce (koniec kariéry)

Kvôli Paulovmu trejdu nastal v modro-červenej časti Los Angeles oveľa väčší pohyb hráčov, než sme tomu boli zvyknutí v posledných sezónach. Z Rockets ako náhrada za CP3-ho prišli Patrick Beverley, Sam Dekker, Montrezl Harrell, Darrun Hilliard, DeAndre Liggins, Louis Williams a Kyle Wiltjer. Navyše ako voľní agenti pribudli z Denveru Danilo Gallinari a skúsený srbský rozohrávač Miloš Teodosič, pre ktorého to bude prvá zástavka v NBA po mnohých úspešných sezónach v Európe. V drafte si na 48.mieste vybrali rozohrávača z univerzity South Carolina Sindarius Thornwell. Dvojcestným kontraktom disponuje Jamil Wilson.

Aj listina odchádzajúcich hráčov je výrazne bohatá. Paul Pierce ukončil úspešnú hráčsku kariéru. Raymond Felton bude pôsobiť v Oklahome, Marreese Speights v Orlande. Okrem nich sa porúčali aj kľúčoví hráči zostavy posledných sezón ako Jamal Crawford, ktorý si to zamieril ako voľný hráč do Minnesoty, J.J. Redick podpísal na jeden rok za 23 miliónov vo Philadelphii, kde prichádza zlepšiť trojkovú streľbu a zároveň bude aj mentorom pre mladý tím 76ers. Nový tím zatiaľ nemá Alan Anderson ani Brandon Bass. Starting small forward z posledného ročníka Luc Mbah a Moute ide za CP3 do Rockets.

Danilo Gallinari : "Nous sommes le frontcourt numéro 1 en NBA sans aucun doute !"" - https://t.co/0ek2hjsEbP pic.twitter.com/Y1S0xHjuFD

— Basket-Infos (@Basket_Infos) 29. září 2017


Silné a slabé stránky

V minulých sezónach sa mohli Clippers spoliehať na "Big 3" v zložení Paul-Griffin-Jordan, pričom ich častokrát v kľúčových momentoch podržal aj Jamal Crawford. Ten spoločne s Paulom sú však preč a tak je jasné, že aj hra Clips bude vyzerať inak. Medzi ich silné stránky by mala v tejto sezóne patriť šírka kádra, ktorá práve kvôli zmluvám Veľkej trojky nemohla byť taká, akú si tréner Doc Rivers želal. Častokrát ich zrážala ku dnu práve hra lavičky v čase, kedy hviezdy tímu oddychovali. Aktuálne je však v tíme 8-10 hráčov, ktorí si môžu rovnomerne rozdeliť čas na palubovke.

Výborný by mal byť aj frontcourt Clippers v zložení Gallinari-Griffin-Jordan, ktorý má potrebné fyzické vlastnosti, atletickosť či výšku. Navyše Gallinari s Griffinom patria k lepším nahrávačom na svojich postoch. Problémy u oboch však bývajú časté zdravotné problémy a zranenia, ktoré by sme kľudne mohli zaradiť medzi slabiny. Všetci fanúšikovia určite dúfajú, že sa im budú vyhýbať.

Aj keď dostanete za Chrisa Paula osem hráčov, nie je jednoduché takého hráča nahradiť. Paul totiž tvoril hru, vedel vykúzliť prihrávku na voľného hráča aj v nemožnej pozícii, okrem toho vynikal aj v defenzíve a bol výraznou osobnosťou na palubovke, ale aj mimo nej. Taký hráč sa aktuálne v kádri nenachádza, nechajme sa prekvapiť, ako sa s pozíciou lídra popasuje Blake Griffin. Navyše kontinuita, ktorá v tíme bola počas minulých sezón, je fuč. Z minuloročného kádra ostalo len 5 hráčov. Clippers by taktiež nemali príliš oslňovať spoza trojky, ani jeden hráč z tímu v minulej sezóne neprekročil v trojkovej streľbe úspešnosť 39%.

Zaslouží si pozornost - Miloš Teodosič

Možno by sa do tejto kategórie nemuseli vyberať hráči, ktorí neodohrali v NBA ani minútu, ale na koho budú upierané oči okrem stabilnej dvojice Griffin-Jordan, bude určite práve aj tento 30-ročný srbský point guard. V Európe či na medzinárodnej úrovni si totiž Teodosič vytvoril obrovskú reputáciu, ktorá ho predchádza a v minuloročnom prieskume ho dokonca generálni manažéri tímov NBA zvolili za najlepšieho hráča, ktorý nehrá v NBA. Srbskú reprezentáciu sa dá povedať, že takmer sám doviedol k strieborným medailám na OH v Riu 2016.

Milos Teodosic​ puts on a show in Hawaii for the @LAClippers! #NBAPreseason pic.twitter.com/VDQdnIsNfD

— NBA (@NBA) 4. října 2017


Pred touto sezónou si Teodosič povedal, že prišiel čas skúsiť túto novú životnú etapu. A nevybral si ju veru jednoduchú. V Clippers totiž bude mať za úlohu nahradiť jedného z najlepších stredných rozohrávačov súčasnosti. V minulej sezóne si v drese CSKA Moskva pripísal na konto v priemere 14,1 bodu a 6,4 asistencie v 50 odohraných zápasoch. Teodosič je navyše veľký kamarát s Patrickom Beverleym, ktorý vraj prispel k tomu, že sa Srb rozhodol práve pre Clippers. Dvojica sa pozná ešte z Olympiakosu Pireus, v časoch keď Beverley pôsobil v Európe a je dosť pravdepodobné, že práve títo výborní priatelia budú starting guardi LAC v nasledujúcej sezóne.

Předpokládaná základní pětka

Miloš Teodosič (PG) - Patrick Beverley (SG) - Danilo Gallinari (SF) - Blake Griffin (PF) - DeAndre Jordan (C)

Tip na umístění

Clippers určite zažijú ústup z pozícii, na aké boli zvyknutí z posledných rokov, keďže do prvej štvorky sa v Západnej konferencii asi nemá šancu dostať nikto iný, než Golden State, Spurs, Rockets a Thunder. Modro-červený tím z LA by sa však aj napriek strate CP3 a pohyboch v kádri mal dostať do play-off, pričom reálne môžu pomýšľať na 6.,7. miesto. Avšak prvé kolo play-off bude pre zverencov Doca Riversa asi maximum, čo môžu dosiahnuť.